Anoreksja to jedno z najgroźniejszych zaburzeń psychicznych związanych z odżywaniem. Potrafi bowiem bardzo wyniszczyć organizm, a nawet doprowadzić do śmierci. Jej przyczyna tkwi w psychice – osoba, którą na nią zachoruje, uważa cały czas, że jest za gruba i obsesyjnie się odchudza. Dlatego poza pierwszoplanową pracą z psychologiem, ważna jest dieta, która ma pomóc przywrócić siły witalne organizmowi. Powinna być ułożona przez dietetyka, czuwającego nad jej realizacją. Jej celem jest przywrócenie właściwej wagi i naprawienie efektów niedożywienia. Ważna jest też kontrola nienormalnego stylu jedzenia.
Zróżnicowane posiłki
O anoreksji mówimy, gdy współczynnik BMI (czyli wskaźnik masy ciała: podzielenie masy ciała w kilogramach przez wzrost liczony w metrach do kwadratu) jest niższy niż 17,5. Plan żywieniowy osoby chorej na anoreksję powinien być bardzo zróżnicowany, aby pokryte zostało zapotrzebowanie organizmu na różne składniki odżywcze. Dlatego jedzenie powinno obfitować np. w białka, aby odbudować mięśnie i narządy, a niekoniecznie na początek w tłuszcze, które mogą być źle tolerowane. Ilość spożywanych w ciągu doby posiłków to 5-6, a ostatni powinien być konsumowany jak najpóźniej, nawet przed samym zaśnięciem. Zdarza się, że chorzy budzeni są nawet w środku nocy, aby przyjęli ostatnią porcję jedzenia. Założeniem jest jednak, że anorektyk powinien mieć dostarczanych w pierwszym etapie leczenia ok. 1200–1500 kalorii dziennie. Później zwiększa się tę ilość o 500–750 kalorii w ciągu kilku dni. Celem jest osiągnięcie ok. 3500 kalorii na dzień i tygodniowy przyrost masy ciała pacjenta od 0,5 do 1,5 kg.
Na początek kuchnia lekkostrawna
Oprócz tego, jakie składniki pokarmowe powinny dominować w diecie, nie mniej ważne jest odpowiednie przygotowanie posiłków. Stosuje się tu techniki kuchni lekkostrawnej, czyli gotowanie i duszenie, a potrawy muszą być dobrze doprawione i zachęcająco się prezentować. Zazwyczaj plan żywieniowy rozpoczyna dieta niskoenergetyczna. Wskazane są więc posiłki w formie płynno-papkowatej, opierające się na ryżu i warzywach. Mogą to być więc np. kleiki, kaszki, puree warzywne z dodatkiem masła, mielone mięso.
Powrót do normalności
Kolejnym etapem będzie zwiększenie ilości składników m.in. energetycznych i mineralnych oraz białka. Docelowa dieta dla chorych na anoreksję powinna obfitować w większą ilość:
- – węglowodanów złożonych – warzywa, owoce, zboża, dżemy, cukier, miód, kasze, makarony, pieczywo,
- – białka – głównie chude mięso, drób, ryby, nabiał,
- – tłuszczy – masło, śmietana, oleje, mleko pełnotłuste, sery śmietankowe, lody,
- – dobrego tłuszczu roślinnego i kwasów omega-3 – w postaci tłustych ryb, orzechów, słonecznika,
- – cenne dla tak wyniszczonego organizmu są również soki wieloowocowe i warzywne, które dostarczają witaminy i sole mineralne.
Aby przekonać daną osobę do jedzenia, istotna będzie oprawa posiłków. Na apetycznie wyglądające posiłki powinna dać się łatwiej skusić.